În anul 2023, prin intermediul programelor de suport antreprenorial gestionate de Organizația pentru Dezvoltarea Antreprenoriatului (ODA), Guvernul a susținut financiar aproximativ 3 000 companii din sectorul întreprinderilor mici și mijlocii și circa 3500 patentari, fiind alocate în acest sens circa 1,32 miliarde lei sub formă de: granturi, garanții financiare, compensare a dobânzilor la credite investiționale, compensare a cheltuielilor de tranziție la activitatea independentă, subvenții pentru participare la expoziții, infrastructură de suport și compensare a cheltuielilor unităților din învățământul dual. Acest fapt a contribuit la atragerea a 2,21 miliarde de lei investiții în economie.

✔ Astfel, din numărul total de întreprinderi susținute, 596 de companii au accesat finanțare nerambursabilă în valoare totală de circa 271 milioane lei, și au menținut aproximativ 10 000 locuri de muncă, și creat altele 2 377.

✔ Pentru 455 de afaceri au fost oferite garanții financiare în valoare de circa 481,6 milioane lei. Garanțiile noi emise au facilitat accesul acestor companii la credite în valoare de 1,13 miliarde lei și au contribuit la atragerea investițiilor în economie în valoare de 1,48 miliarde lei.

✔ A fost lansat Programul guvernamental 373, care doar în primele 6 luni a susținut 176  de companii să contracteze credite mai ieftine, valoarea totală a proiectelor investiționale fiind de 753 milioane lei. Datorită programului, au fost create 200 locuri noi de muncă în cadrul companiilor beneficiare, iar altele 283 urmează a fi create în viitorul apropiat, conform proiectelor investiționale.

✔ De asemenea, alte 285 de companii debutante au beneficiat de infrastructură de suport din cadrul celor 11 Incubatoare de afaceri.

✔ Totodată, 1 347 antreprenori au primit compensații parțiale pentru dobânzile la creditele investiționale contractate până la data de 01 august 2022, valoarea totală fiind de 14,13 milioane lei.

✔ În același timp, ODA a fost prezentă în toate regiunile țării, oferind gratuit informații despre programele și instrumentele de suport antreprenorial, consultanță individuală și instruire gratuită în dezvoltarea abilităților antreprenoriale. În total, au fost organizate 116 sesiuni de informare, au fost consultate individual peste 14 500 de persoane și instruite aproximativ 3 000.

✔ 281 companii au beneficiat de rambursare parțială a cheltuielilor pentru participarea la târguri și expoziții în sumă totală de 1,34 milioane lei.

✔ În premieră, 26 de unități din învățământul dual au beneficiat în anul 2023 de compensații în valoare de 3,51 milioane lei din partea statului, pentru cheltuielile suportate pentru organizarea și realizarea programelor de formare profesională a elevilor.

✔ Odată cu intrarea în vigoare a reformei patentei, ODA a recepționat și aprobat 3 552 cereri, valoarea compensațiilor alocate constituind 25,62 milioane lei. Aproximativ 95% din foștii patentari au tranzitat spre activitatea independentă, întreprinderi individuale, dar și societăți cu răspundere limitată.

În anul 2024, cu suportul Guvernului și a partenerilor de dezvoltare externi, urmează a fi lansate noi programe care vor susține abilitarea economică a femeilor (Antreprenoriatul Feminin), și afacerile mici (Micii Producători).