Organizat anual din 2014, evenimentul a reunit, la Arena Chișinău, experți locali și internaționali care au împărtășit idei inovatoare și soluții tehnologice revoluționare pentru diverse sectoare, inclusiv comerțul, producția, agricultura și integrarea sistemelor.

În discursul său, directorul ODA, Vadim Codreanu, a vorbit despre programele de finanțare oferite de stat pentru companiile locale. De asemenea, a prezentat rezultatele obținute de ODA prin implementarea mai multor programe, precum și perspectivele acestora.

În centrul misiunii ODA se află sprijinirea creării și dezvoltării întreprinderilor mici și mijlocii. Promovarea inovației și facilitarea accesului la finanțare reprezintă pilonii esențiali în acest demers. Prin implicarea noastră în această inițiativă, ne reafirmăm determinarea de a rămâne în pas cu cele mai recente și eficiente soluții în domeniul noilor tehnologii și tendințe în digitalizare. Este un pas hotărât către un viitor în care antreprenoriatul să devină motorul principal al progresului, iar accesul la resurse financiare să fie simplificat pentru toți cei implicați în procesul de creare și dezvoltare a afacerilor”, a declarat Vadim Codreanu.

Menționăm că, ODA este angajată în programe și inițiative care sprijină modernizarea și inovarea în cadrul întreprinderilor și susține ÎMM-urile prin granturi destinate eficienței energetice și retehnologizării.

Un program important în acest sens este Programul de retehnologizare și eficiență energetică. Granturile acordate prin acest program sunt esențiale pentru companiile care doresc să își modernizeze infrastructura și să adopte tehnologii verzi. În 2023 și până în prezent, 154 de companii au beneficiat de granturi în valoare totală de 110,6 milioane de lei. Aceste proiecte includ stații fotovoltaice, sisteme de ventilare cu recuperare de căldură și pompe de căldură geotermale, contribuind astfel la reducerea consumului de energie și la creșterea eficienței energetice.

Un alt exemplu relevant este Programul de transformare digitală a întreprinderilor mici și mijlocii, finanțat de Guvernul Republicii Moldova și Uniunea Europeană. Acest program are un impact semnificativ în modernizarea și îmbunătățirea eficienței operaționale pentru mai multe companii. Scopul principal al programului este dezvoltarea abilităților antreprenorilor în planificarea și implementarea practicilor de afaceri prietenoase transformării digitale. Până în prezent, prin intermediul acestui program au fost acordate granturi în valoare totală de aproape 38 de milioane de lei pentru 150 de întreprinderi.

Totodată, Programul de Sprijin pentru Inovații Digitale și Start-upuri Tehnologice, gestionat de ODA, oferă suport financiar și consultanță pentru companiile care urmăresc să implementeze idei inovatoare în diverse domenii. În cadrul acestuia, 34 de companii sunt deja în proces de implementare a ideilor inovatoare, cu un sprijin financiar total de aproximativ 16 milioane de lei.

De asemenea , Guvernul a extins recent criteriile de eligibilitate pentru proiectele investiționale incluse în Program Guvernamental pentru susținerea antreprenorilor 373. Extinderea a inclus integrarea cheltuielilor legate de procurarea tehnologiilor digitale și a programelor informatice necesare pentru activitățile legate de implementarea proiectului investițional finanțat în cadrul Programului.

Programul 373 oferă posibilitatea antreprenorilor de a accesa credite cu rate avantajoase și de a acoperi costurile pentru salarizarea specialiștilor în dezvoltarea tehnologiilor digitale. De asemenea, oferă o garanție financiară de până la 80% din valoarea creditului.

Până în prezent, în cadrul Programului 373, aproape 400 de beneficiari au contractat credite cu o valoare investițională totală de 1,5 miliarde de lei.

Evenimentul a oferit participanților oportunități de networking, facilitând colaborarea și schimbul de idei între profesioniști din diverse industrii.