Victoria Mușinschi este o femeie ambițioasă, inteligentă, plină de energie, care a reușit să-și dezvolte o afacere, în localitatea sa de baştină – s. Molovata Nouă, raionul Dubăsari. Este fondatoarea unui pensiuni numită simbolic “Vila Dorului”, amplasată la doar 50 km de Chișinău, în zona pitorească pe malul Nistrului.

Temelia afacerii a fost pusă datorită suportului european, obținut prin intermediul Programelor “PARE 1+1”, “Femei în Afaceri”  și a „Instrumentului de susținere privind digitalizarea ÎMM”.

Pensiunea Vila Dorului a fost înființată în anul 2019, având ca activitate de bază prestarea serviciilor de cazare pentru vacanțe și asistență turistică. Astăzi, pensiunea dispune de 10 apartamente cu balcon, restaurant, aqua zonă, wellness centru, yacht club, teren de tenis, plajă, parking pentru automobile și bărci, sală de conferință, teren amenajat pentru copii.

Victoria povestește că ideea lansării afacerii a apărut atunci când a vizitat pensiunea, pe atunci - abandonată și pustiită. Activând peste 15 ani în domeniul hotelier, și-a dorit  mult să valorifice experienţa acumulată în cadrul unei proprii afaceri. Iar dragostea față de satul natal a motivat-o să investească în acel loc.

„M-am ambiționat să creez un loc inedit, o oază pentru turiștii care doresc să ne cunoască țara, cultura și tradițiile”, ne-a declarat antreprenoarea.

Victoria Mușinschi a mai povestit că drumul de la idee până la lansare a fost anevoios, deoarece a coincis cu începutul pandemiei COVID-19. Pe lângă dificultatea în identificarea finanțării, a avut de înfruntat restricțiile în sfera turismului. Și mai complicat i-a fost să dezvolte afacerea în partea stângă a Nistrului, din cauza lipsei de interes din partea investitorilor.

Când a conștientizat că banii împrumutați pentru a porni afacerea sunt insuficienți și că nu va reuși să deschidă ușile pensiunii la timp, a apelat la programele ODA și a primit suportul european, prin intermediul Programelor “PARE 1+1”, “Femei în Afaceri”  și a „Instrumentului de susținere privind digitalizarea ÎMM”.

„Noi, femeile, suntem înzestrate cu un potențial enorm, pe care nu întotdeauna avem curajul și determinarea să-l valorificăm. Programele ODA mi-au oferit încredere că și în Republica Moldova poți dezvolta un business, iar granturile europene au fost ca o piatră de temelie pentru afacerea mea”, a relatat Victoria Mușinschi.

Aplicarea la aceste programe, spre marea sa surprindere, a fost foarte simplă. A beneficiat și de consultanță privind aplicarea. Așa a obținut un suport cumulativ de 435.000 de lei.

Prin programul „Femei în afaceri” antreprenoarea a obținut suport în mărime de 165.000  lei. Prin „PARE 1+1” a beneficiat de grant în valoare de 250.000 lei, a mai obținut un voucher pentru digitalizare de 20.000 lei. Urmează să mai acceseze 4.000 de euro prin proiectul european CENTOUR.

Femeia de afaceri își dorește să implementeze și proiecte de digitalizare, pentru instalarea unui sistem de monitorizare video. În acest scop a aplicat la Programul de transformare digitală a IMM-urilor.

Datorită suportului european, antreprenoarea a dezvoltat serviciile restaurantului, a procurat tot utilajul din bucătărie, care este modern și econom. A reușit să creeze un loc de joacă atractiv pentru copii, a modernizat zona piscinei exterioare, a reușit să procure și mobilier pentru spațiul verde.

Urmare a investițiilor pe care le-a realizat cu suportul programelor ODA vânzările au crescut cu aproape 50%. Au fost create 4 locuri noi de muncă, iar acum pensiunea are 10 angajați.

„Vila Dorului” este vizitată și găzduiește oaspeți din Germania, Franța, Belarus, Ucraina, România. Avem parteneri în Franța și Germania.

Planurile sunt mari. Femeia de afaceri lucrează la atragerea turiștilor din așa țări precum Italia, Cehia, Grecia, Turcia, Israel.

„Avem planuri de dezvoltare, pentru a oferi cele mai bune condiții oaspeților noștri. Iar suportul pe care îl avem din partea programelor europene ne face să fim încrezători în viitorul unei afaceri în Republica Moldova”, a relatat Victoria Mușinschi.

Programul Femei în Afaceri a fost lansat în anul 2018, fiind co-finanțat de Uniunea Europeană cu 1, 85 milioane Euro prin intermediul Proiectului  „Suport pentru IMM în zonele rurale”. În total, 284 de antreprenoare au beneficiat de sprijinul financiar al Uniunii Europene între anii 2018 – 2020, creând 474 de noi locuri de muncă.

Programul PARE este implementat de către ODA (Organizația pentru Dezvoltarea Antreprenoriatului) din anul 2010 și are drept scop mobilizarea resurselor umane şi financiare ale moldovenilor aflați la muncă peste hotare în dezvoltarea economică durabilă a Republicii Moldova, stimulând totodată transferurile bănești pe căi oficiale. Candidații la program urmează cursuri în domeniul antreprenoriatului, astfel ca, ulterior, la etapa de finanțare să poată obține un grant de până la 250 mii lei. Etapa  „PARE 1+1” prevede ca fiecare leu investit din remitențe să fie suplinit cu un leu din partea programului. Totodată, beneficiarii care au implementat cu succes proiectul investițional în baza Regulii 1+1 și intenționează să-și majoreze capacitățile de producere, diversifice produsele, să se extindă pe noi piețe de desfacere, pot beneficia de suport financiar nerambursabil din partea statului în baza Regulii 1+2 (pentru fiecare leu investit din remitențe, statul va aloca încă 2 lei). În anii 2018 - 2020, 184 de solicitanți au beneficiat de granturi finanțate de UE în cadrul programului PARE 1+1, cu un buget de finanțări de 2,25 milioane Euro.