PROMIDAN PRIM SRL – exemplu de afacere verde susținută de ODA

În luna martie am marcat Ziua Mondială a Apei. În context, venim cu un exemplu de afacere, care a beneficiat de susținerea ODA pentru a realiza investiții în gestionarea eficientă a resurselor de apă. Este vorba de afacerea PROMIDAN PRIM SRL din raionul Nisporeni, satul Iurceni, specializată în producerea conservelor din fructe pentru brutăriile din Republica Moldova. Administratoarea afacerii,  Rodica Celac, a accesat circa 200 mii lei prin Programul de Ecologizare a IMM pentru a achiziționa o stație de epurare a apelor uzate și o spălătorie de fructe și legume.

Antreprenoarea ni-a supus că după lungi căutări și explorări în problema aprovizionării cu apă a afacerii sale, a găsit soluția oferită de ODA pentru a ecologiza afacerea.

“Fabrica noastră de conservare a fructelor utilizează în procesul de spălare o cantitate mare de apă. Întrucât în regiunea, unde ne desfășurăm activitatea, este criză de apă, consumul mare de apă a întreprinderii afecta serios locuitorii satului Iurceni, care riscau să rămână fără apă potabilă. Soluția am găsit-o în Programul de Ecologizare prin intermediul căruia am procurat o stație de epurare a apelor uzate și o spălătorie modernă de fructe și legume”, a subliniat Rodica Celac.

Astfel, în urma implementării proiectului investițional, compania PROMIDAN PRIM SRL va economisi consumul de apă prin filtrarea și reutilizarea apelor uzate, va reduce consumul de energie electrică, va face economii considerabile, dar cel mai important lucru este că locuitorii satului Iurceni vor avea în continuare apă.

Exemplul antreprenoarei  Rodica Celac poate fi urmat și de alți agenți economici din R.Moldova, care prin acțiunile lor de ecologizare ale afacerilor pot contribui la accelerarea schimbărilor  în rezolvarea crizei apei și la protejarea mediului.

Reamintim faptul că valoarea finanțării nerambursabile, oferită de stat prin intermediul Programului de Ecologizare a IMM, este de până la 500 mii lei cu o contribuție proprie de minim 30% din valoarea proiectului investițional.

Înscrierea la Programul de Ecologizare este în regim continuu, completând formularul

https://formular.oda.md/#/

 Mai multe detalii, găsiți pe pagina Programului https://bit.ly/3HW5iHZ 

sau

  • apelați Centru de consultanță ODA +373 22 22 57 99.

 

#ODA #ECOIMM #Ziuamondialaapei #granturi #ecologizareaafacerii