27 iunie 2024, Chișinău – Ministerul Dezvoltării Economice și Digitalizării, împreună cu Organizația pentru Dezvoltarea Antreprenoriatului a organizat prima ediție a Zilei Profesionale a Antreprenorului, eveniment ce a reunit peste 100 de participanți, inclusiv oficiali guvernamentali, antreprenori și reprezentanți ai sectorului bancar.

Evenimentul a început cu mesaje de salut din partea oficialilor.

Vicepremierul și ministrul Dezvoltării Economice și Digitalizării, Dumitru Alaiba a precizat că antreprenorii sunt pilonii economiei noastre și principalii beneficiari ai reformelor promovate.

„Susținem antreprenorii noștri prin reformele noastre, prin programe de finanțare și consultanță. Inițiativele noastre oferă suport concret pentru dezvoltarea afacerilor. Vom continua să îmbunătățim politicile de stat pentru a facilita accesul mai multor întreprinderi la finanțare și pentru a construi un mediu de afaceri prielnic dezvoltării” a menționat Dumitru Alaiba.

Însărcinată cu afaceri ad interim, în cadrul Delegației Uniunii Europene, Magdalena Mueller-Uri a venit cu un mesaj către antreprenorii din Moldova.

„Cu acest prilej felicit Guvernul, antreprenorii și toți cetățenii Republicii Moldova pentru deschiderea oficială a negocierilor de aderare la UE, un pas cu adevărat istoric atât pentru Moldova, cât și pentru Uniunea Europeană. Procesul de aderare și alinierea ulterioară la principiile UE vor contribui la îmbunătățirea în continuare a mediului de afaceri și la valorificarea potențialului de creștere al IMM-urilor. Proiectul UE pentru o economie durabilă, inovatoare, ecologică și competitivă (EU4SMEs), un grant de 8 milioane EUR pentru ODA este doar o continuare a sprijinului nostru strategic pentru IMM-urile din Moldova.”

Prezent la eveniment, deputatul și președintele Comisiei economie, buget și finanțe, Radu Marian a reafirmat angajamentul țării noastre în dezvoltarea antreprenoriatului.

„În contextul Zilei Antreprenorului reiterăm angajamentul nostru ferm de a crea un mediu de afaceri prietenos și de a sprijini inițiativele antreprenoriale. Vom continua să simplificăm procedurile birocratice, să reducem povara administrativă și să îmbunătățim accesul la finanțare pentru antreprenori” a declarat Radu Marian.

Un mesaj de apreciere și recunoștință pentru antreprenori a transmis și ministrul Finanțelor, Petru Rotaru.

„Fiecare antreprenor este un partener esențial în construirea unei economii puternice și sustenabile. Ziua profesională a antreprenorului este o ocazie de a recunoaște contribuția lor valoroasă și de a promova un climat de afaceri favorabil, bazat pe colaborare și încredere reciprocă" a menționat Petru Rotaru.

Evenimentul a oferit o platformă de discuții și sesiuni interactive, facilitând accesul antreprenorilor la informații esențiale privind finanțarea și dezvoltarea afacerilor mici și mijlocii. Una dintre temele centrale a fost accesul la finanțare, unde Alina Cebotariov, directorul adjunct al ODA, a prezentat oportunitățile oferite de ODA prin Fondul de Garantare și Programul Guvernamental 373. 

Tot la acest eveniment au fost anunțați cei 20 de noi beneficiari de granturi prin programele ODA. Aceștia au accesat finanțare nerambursabilă de 6,21 milioane de lei, cu investiții planificate de 8,6 milioane de lei.

În mesajul de încheiere, Alina Cebotariov, director adjunct al ODA, a transmis sincere felicitări antreprenorilor și a exprimat aprecierea profundă pentru contribuția echipei ODA în îndeplinirea misiunii organizației.

„În numele ODA vă suntem recunoscători pentru pasiunea și entuziasmul cu care investiți în afacerile voastre, desigur, ODA va rămâne un partener sustenabil și mereu aproape, echipa ODA este angajată să vă sprijine, să vă ofere consultanță, să contribuie la transformarea afacerilor dumneavoastră. Ne place să facem echipă cu voi și vă dorim încredere, determinare și viziune, ca toate pe care le planificați să se îndeplinească. La mulți ani, de ziua voastră și în fiecare zi!”, a spus Alina Cebotariov

În ultimii doi ani, prin programele gestionate de ODA au fost sprijiniți circa 8.300 de antreprenori prin servicii de consultanță, instruire și programe de granturi, care au atins valoarea totală a finanțării nerambursabile de 2,5 miliarde de lei. Odată cu implementarea diferitor proiecte, antreprenorii au creat și menținut aproximativ 16.760 de locuri de muncă. Investițiile acestora în economie însumează aproximativ 4,8 miliarde de lei.

Sărbătoarea profesională „Ziua Antreprenorului”,  a fost instituită prin Hotărâre de Guvern, pe 29 mai curent și va fi marcată în fiecare an, pe 27 iunie.