Comunicate de presă
Specializarea Inteligentă: Cheia dezvoltării regionale discutată la Bălți
14 noiembrie 2024, Bălți – Conferința „Dezvoltare Regională prin Specializare Inteligentă” a reunit ieri, la centrul Nortek din Bălți, lideri din domeniul dezvoltării regionale, reprezentanți guvernamentali, experți în inovație și antreprenori pentru a dezbate soluții durabile și inovatoare de stimulare a economiei locale.
În cadrul evenimentului, Dina Ciochină, Șefa Unității de Implementare a Programului de Susținere a Inovațiilor Digitale și Startup-urilor Tehnologice, ODA, a subliniat importanța Strategiei Naționale de Dezvoltare „Moldova Europeană 2030” pentru dezvoltarea durabilă a afacerilor. De asemenea, în intervenția sa, doamna Ciochină a menționat despre succesul programelor ODA, dedicate digitalizării și inovației ca motoare principale pentru competitivitatea IMM-urilor în contextul specializării inteligente.
„Strategia își propune să sprijine dezvoltarea afacerilor prin crearea de clustere, hub-uri și parcuri industriale și să atragă investiții private în sectorul de cercetare și dezvoltare. ODA se aliniază acestor obiective naționale, oferind antreprenorilor din întreaga țară programe dedicate inovării și digitalizării afacerilor. Astfel, sunt generate oportunități concrete pentru antreprenori de a accesa resurse esențiale, contribuind la transformarea digitală și la progresul economic modern al Republicii Moldova”, a declarat Dina Ciochină.
Menționăm că, Programul național de specializare inteligentă al Republicii Moldova pentru perioada 2024-2027, „SMART MOLDOVA” va completa aceste eforturi. Acesta va susține creșterea veniturilor din surse durabile și diminuarea inegalităților, prin promovarea inovațiilor și a spiritului antreprenorial, îmbunătățirea condițiilor de trai și asigurarea accesului universal la internet și servicii electronice.
Pe parcursul conferinței, participanții au explorat noi oportunități de finanțare și istorii de succes în domenii de interes strategic, precum agricultura sustenabilă, industria textilă, și sectorul automotive. Agenda a inclus trei paneluri tematice dedicate industriei agroalimentare, textile și de producție a echipamentelor, oferind un cadru de discuții pentru dezvoltarea de noi modele de afaceri prin retehnologizare și colaborare internațională.
Evenimentul a fost organizat de Ministerul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, în colaborare cu Agenția de Dezvoltare Regională Nord și parteneri internaționali.
Prin intermediul Programului de Sprijin pentru Inovații Digitale și Startup-uri Tehnologice, au fost acordate granturi în valoare totală de 14,4 milioane de lei către 34 de companii, prin cele două ediții desfășurate până în prezent. Acest program este implementat de ODA, cu suportul financiar al Ukraine-Moldova American Enterprise Fund în parteneriat cu Proiectul Tehnologiile Viitorului, finanțat de USAID, Suedia și Marea Britanie.
Totodată, în cadrul Programului de transformare digitală a întreprinderilor mici și mijlocii, pe parcursul acestui an, au fost sprijinite 79 companii, creându-se aproximativ 462 de locuri noi de muncă și menținând alte 2340 de locuri de muncă existente. Valoarea totală a granturilor acordate se ridică la 21,2 milioane de lei, bani oferiți din bugetul de stat și fondurile Uniunii Europene. Investiția totală în economie este de 36,6 milioane de lei.