Chișinău,26 aprilie 2024 – Contribuția companiilor de consultanță în dezvoltarea întreprinderilor mici și mijlocii a fost discutată astăzi în cadrul unui eveniment de informare organizat de către Ministerul Dezvoltării Economice și Digitalizării (MDED) și Organizația pentru Dezvoltarea Antreprenoriatului (ODA), în parteneriat cu Proiectul de competitivitate al Băncii Mondiale și Asociația Consultanților în Afaceri și Management (ACAM).

Pentru a-și crește competitivitatea și a se dezvolta dinamic, IMM-urile din Moldova au nevoie de cunoștințe și finanțare. Ministerul Dezvoltării Economice și Digitalizării pune la dispoziția antreprenorilor moldoveni ambele aceste componente prin programele de finanțare ale ODA, care oferă acces la cunoștințele companiilor de consultanță”, a declarat secretara de stat, Veronica Arpintin, secretară de stat în cadrul MDED. Aceste priorități sunt prevăzute și în documentele strategice de politici – Programul de dezvoltare și competitivitate a sectorului IMM și Strategia de Dezvoltare Economică a Republicii Moldova, a precizat Secretara de stat.

La eveniment au participat peste 60 de reprezentanți ai sectorului de suport în afaceri, membri ai diferitor organizații și asociații de profil.

Directorul ODA, Vadim Codreanu, în discursul său, a relatat despre suportul acordat de către ODA și  rolul serviciilor de consultanță în consolidarea capacităților și competitivității IMM-urilor.

ODA are o misiune foarte ambițioasă, ne propunem să schimbăm la față mediul de afaceri din Republica Moldova. În acest sens, ODA dispune de instrumente eficiente, iar consultanții de afaceri au un rol important în dezvoltarea sectorului privat”, a menționat Vadim Codreanu.

În cadrul evenimentului, au fost prezentate și informații cu referire  la suportul pentru internaționalizarea întreprinderilor moldovenești, oferit prin Proiectul de competitivitate al Băncii Mondiale. Acesta oferă finanțări nerambursabile de până la 600 mii lei pentru activități ce pot contribui la exportul produselor și serviciilor moldovenești. „Proiectul sprijină Republica Moldova pe trei paliere-digitalizarea diverselor procese de reglementare, care să reducă povara de conformare asupra afacerilor, capitalizarea fondului de garantare pentru accesarea creditelor bancare, și

finanțări nerambursabile pentru IMM-uri prin intermediul ODA. Aceste mijloace acoperă cunoștințele consultanților pentru sprijinul acordat întreprinderilor”, a spus Aureliu Casian, directorul executiv al Proiectului. 

Evenimentul a cuprins și o sesiune practică în care au fost discutate detaliat mecanismul de aplicarea la programele ODA, reflectând informații relevante și recomandări practice pentru a sprijini IMM-urile în procesul de aplicare.

Anatol Palade, președintele Asociației Consultanților în Afaceri și Management din Republica Moldova, ACAM, a venit cu o serie de propuneri pentru dezvoltarea pieței de consultanță. Potrivit acestuia, în prezent, în Moldova sunt active 619 companii de consultanță cu aproape 1600 de angajați. Potrivit lui Anatol Palade, consultanții în afaceri ajută întreprinderile locale să se dezvolte, suplinind necesarul de cunoștințe pe domenii specializate. Cele mai solicitate servicii de consultanță în Moldova sunt consultanța strategică (analiza pieții, planificarea afacerii, vânzări, reorganizare) – 40%, Project Management – 30% consultanță pentru management operațional și externalizarea unor procese de afaceri – 10%.