Comunicate de presă
Rezultatele studiului asupra necesităților de transformare digitală a IMM-urilor – prezentate la Bălți
Centrul de Consultanță ODA din Bălți a găzduit la data de 17.07.24 evenimentul de prezentare a rezultatelor studiului „Nevoile transformării digitale a proceselor întreprinderilor din regiuni”, realizat de Asociația pentru Dezvoltarea Comunicațiilor Electronice și Tehnologiilor Inovaționale (ACETI) în parteneriat cu Organizația pentru Dezvoltarea Antreprenoriatului. Evenimentul a reunit reprezentanți ai sectorului public și privat, precum și experți în domeniul digitalizării.
Studiul s-a desfășurat în perioada august 2022 și aprilie 2024 și a evaluat nevoile și provocările IMM-urilor în procesul de digitalizare. Analiza a cuprins 150 de întreprinderi mici și mijlocii din diverse segmente de business, care au beneficiat de finanțare în cadrul Programului de Transformare Digitală, gestionat de ODA.
Rezultatele studiului arată că implementarea proiectelor investiționale a dus la o creștere semnificativă a eficienței operaționale, integrarea IMM-urilor în lanțurile valorice internaționale și îmbunătățirea angajamentului și loialității clienților. Totuși, au fost identificate și anumite provocări, inclusiv rezistența la schimbare și securitatea datelor.
Potrivit președintelui, ACETI, Ion Bodrug, impedimentele în calea digitalizării includ resursele financiare limitate, competențele digitale insuficiente ale angajaților și rezistența la schimbare. Totodată, studiul a evidențiat necesitatea adoptării soluțiilor digitale pentru a îmbunătăți eficiența operațională și a stimula inovația.
În pofida acestor provocări, sprijinul financiar accesat prin intermediul Programului de Transformare Digitală a contribuit la crearea a peste 770 de locuri de muncă, majoritatea în domeniile industriei prelucrătoare, învățământului, agriculturii și sănătății.
Directorul ODA, Vadim Codreanu, a deschis sesiunea de prezentări publice subliniind importanța transformării digitale pentru întreprinderile mici și mijlocii din Moldova.
„Transformarea digitală nu poate fi abordată doar ca o opțiune. Datele acestui studiu reflectă despre necesitatea imperioasă a întreprinderile din Republica Moldova de a investi în transformarea digitală a proceselor. Sprijinul pe care îl oferă Guvernul Republicii Moldova și Uniunea Europeană prin programele gestionate de ODA vizează facilitarea accesului la tehnologii avansate și pregătirea antreprenorilor pentru provocările economiei digitale moderne” , a declarat Vadim Codreanu.
Precizăm că, studiul a fost realizat în cadrul proiectului „Digital Innovation Hub - the Optimal Formula for Regional Digital Transformation”, susținut de Proiectul Tehnologiile Viitorului finanțat de USAID și Suedia.
Amintim că, Programul de Transformare Digitală are obiectivul de dezvolta capacitățile economice ale companiilor prin integrarea tehnologiilor digitale. Companiile pot beneficia de suport financiar de până la 500.000 lei, cu o contribuție proprie de minim 30% din valoarea proiectului investițional. Până în prezent, prin intermediul programului, 159 de antreprenori au beneficiat de granturi. Valoarea totală a acestora este de 40,2 milioane lei, iar valoarea totală a investițiilor se ridică la 70,6 milioane lei.
Mai multe detalii despre program aici: https://www.oda.md/ro/transformare-digitala