18 iunie 2024, Chișinău - Organizația pentru Dezvoltarea Antreprenoriatului a facilitat reuniunea partenerilor de dezvoltare, un eveniment dedicat întăririi cooperării internaționale și promovării antreprenoriatului în Republica Moldova.

La eveniment au participat toți donatorii ODA, inclusiv reprezentanți ai delegației Uniunii Europene, Banca Germană de Dezvoltare (KfW), Agenția Japoneză de Cooperare Internațională (JICA), Unitatea de Implementare a Proiectului Băncii Mondiale de Ameliorare a Competitivității, GIZ, WNISEF. 

Pe agenda întâlnirii au fost stabilite prezentări și discuții cu privire la evaluarea  cadrului de cooperare și identificare direcțiilor strategice pentru viitor. Evenimentul a fost deschis printr-un discurs de bun venit și o prezentare a stadiului curent al activităților ODA, susținută de Vadim Codreanu, directorul instituției.

Organizarea întrunirilor bianuale este esențială asigurării unei colaborări eficiente și transparente. Avem ocazia de a prezenta progresul programelor și instrumentelor de finanțare. Suntem profund recunoscători fiecărui donator pentru contribuția semnificativă la dezvoltarea antreprenoriatului în Republica Moldova și ne angajăm să consolidăm relațiile pentru a crea un mediu propice creșterii economice sustenabile”, a afirmat Vadim Codreanu.

De asemenea, reprezentanții partenerilor de dezvoltare și-au manifestat deschiderea și angajamentul pentru întărirea relațiilor bilaterale și multilaterale. Aceștia au subliniat importanța unei colaborări continue și eficiente pentru atingerea obiectivelor comune.

Amintim că, ODA beneficiază de sprijin financiar substanțial din partea Uniunii Europene, grație unui acord de grant de 8 milioane de euro, semnat în mai 2023, în cadrul proiectului „UE pentru IMM-uri”.

În martie 2024, a fost semnat Acordul Financiar pentru implementarea proiectului „Facilitatea de Dezvoltare a IMM-urilor din Republica Moldova”, care prevede o contribuție financiară de 10,7 milioane de euro (asistență nerambursabilă) din partea Guvernului Republicii Federale Germania, prin intermediul Ministerului Federal German pentru Cooperare Economică și Dezvoltare și Banca Germană de Dezvoltare (KfW).

De asemenea, pe parcursul ultimilor cinci ani, ODA a beneficiat de sprijinul semnificativ al Agenției de Cooperare Internațională a Germaniei (GIZ) Moldova. Un exemplu relevant este acordul pentru Instrumentul de digitalizare a IMM-urilor, care a adus un sprijin financiar de aproximativ 200.000 de euro.