Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu a întreprins, astăzi, 24 martie 2023,  o vizită la Organizația pentru Dezvoltarea Antreprenoriatului (ODA), unde s-a informat despre programele și instrumentele dedicate antreprenorilor. Maia Sandu a fost însoțită de consilierul prezidențial în probleme economice,  Veaceslav Negruța și secretarul de stat al Ministerului Dezvoltării Economice și Digitalizării, Veronica Arpintin.

În cadrul vizitei, Președintele a interacționat cu un grup de antreprenori, care au primit recent finanțare din partea statului prin intermediul ODA, pentru a investi în inițierea, dezvoltarea și internaționalizarea afacerilor. Totodată, șefa statului a purtat un dialog constructiv cu conducerea ODA,  fiind puse în discuție planurile instituției și așteptările mediului de afaceri autohton în ceea ce privește suportul din partea statului.

În cadrul întâlnirii cu antreprenorii beneficiari ai programelor de suport antreprenorial ODA, Maia Sandu a discutat despre provocările și măsurile de reziliență în contextul multiplelor crize din regiune. Antreprenorii au evidențiat importanța suportului în afaceri din partea statului, provocările prin care trec și au dat sugestii pentru îmbunătățirea interacțiunii dintre stat și mediul de afaceri.

„În ultima perioadă, ODA a trecut prin transformări majore și a devenit o instituție transparentă, eficientă, o adevărată punte între stat și antreprenori. Această platformă susține dezvoltarea antreprenoriatului prin programe de finanțare nerambursabilă pentru start-up-uri, programe de instruire a antreprenorilor și facilitând accesul la finanțare prin oferirea de garanții financiare. Antreprenorii prezenți la discuție au vorbit despre importanța programelor ODA pentru afacerile mici și mijlocii, în special în contextul crizei economice cu care ne confruntăm. Aceștia au apreciat deschiderea instituției pentru a susține idei și proiecte inovatoare care îi ajută nu doar să depășească problemele de moment, dar și să vină cu noi abordări în modul cum își cresc afacerea.” a declarat Maia Sandu.

Potrivit șefului statului, în acest an, statul își va concentra eforturile pentru a relansa economia.

„Statul va continua să sprijine mediul de afaceri, inclusiv prin sporirea accesului la resurse ieftine. Vom susține antreprenorii care muncesc onest, creează locuri de muncă și plătesc impozite. Cu cât mai multe afaceri de succes vom avea, cu atât mai mult va crește bunăstarea familiilor și a țării”, a conchis Președintele R. Moldova.

Totodată, președintele Republicii Moldova a purtat o discuție cu conducerea ODA. 

Directorul Dumitru Pîntea a făcut o trecere în revistă a ultimului an de activitate ODA, marcat de o reformă profundă, orientată spre fortificarea instituției, consolidarea programelor existente și lansarea unor instrumente noi care acoperă necesitățile din domeniul antreprenorial.

În același timp, în anul 2023, cu suportul Guvernului și a partenerilor de dezvoltare externi, vor fi lansate 4 noi programe, care vor susține abilitarea economică a femeilor (Femei în Afaceri), afacerile mici (Micii Producători), creșterea capacităților de export (Furnizori Locali) și dezvoltarea agro-pensiunilor (Turism Rural).

Concomitent, pe parcursul anului curent, va fi sporit accesul la finanțare pentru IMM-uri prin lansarea produsului Garanții de portofoliu și lansarea Fondului pentru Antreprenoriat și Creștere Economică a Moldovei (FACEM). Acest Fond, creat de Guvern, va reprezenta un impuls pentru afacerile cu potențial de creștere, oferind credite cu dobândă redusă, prin intermediul instituțiilor financiare.

„Obiectivul pe termen lung al ODA este de a deveni o instituție financiară credibilă, transparentă, flexibilă și bine guvernată, care să poată susține politicile economice ale Guvernului. ODA trebuie să devină instituția care să poată absorbi și canaliza către antreprenori resursele financiare puse la dispoziție în contextul în care Republica Moldova a devenit stat candidat la UE”, a declarat Dumitru Pîntea.

În context, secretarul de stat al Ministerului Dezvoltării Economice și Digitalizării, Veronica Arpintin a declarat:

„Ministerul Dezvoltării Economice și Digitalizării vrea să devină un partener de încredere al antreprenorilor, de aceea, în următoarea perioadă, vom oferi și mai multă libertate mediului de afaceri. Ne dorim reducerea birocrației, accesul la finanțare în condiții preferențiale și accesul la instrumente financiare cu o rată a dobânzii mai mică. În context, vreau să menționez că ODA a înregistrat o eficiență considerabilă, mecanismele instituției sunt simplificate și corecte și îmi exprim speranța că va deveni o instituție modernă, care să ajute companiile în instruire și finanțare. Iar antreprenorii să poată beneficia de toate programele existente, în dependență de necesități.”