37 de noi companii vor primi granturi din partea statului și a Uniunii Europene pentru a investi în utilaje eficiente energetic, instalații fotovoltaice sau alte instrumente utile pentru digitalizarea proceselor de muncă sau prestări servicii.

Din numărul total de noi beneficiari, 21 activează în mediul rural, iar 16 își desfășoară activitatea în mediul urban. Aceștia urmează să acceseze granturi de la 250 mii lei până la 2 milioane lei prin intermediul Programelor de stat – Retehnologizare și Eficiență Energetică, Transformare digitală și Programul de Atragere a Remitențelor în Economie PARE 1+2. Suma totală a finanțarii nerambursabile constituie circa 20 milioane lei.

Managerii companiilor au fost  familiarizați de către reprezentanții instituției cu prevederile contractuale și modul de interacționare ODA-Beneficiar.  Ulterior, agenții economici vor semna contractele de colaborare pentru accesarea susținerii financiare nerambursabile prin intermediul programelor la care au depus proiectele investiționale.

Directorul ODA, Dumitru Pîntea a  informat antreprenorii cu cele mai recente inițiativele guvernamentale și europene privind susținerea accesului la finanțare, îndemnându-i să aplice și la alte instrumente de suport în afaceri pentru a deveni sustenabili pe piață.

Printre antreprenorii care au  participat la sesiunea de orientare și informare privind relațiile contractuale ODA-beneficiari este Constantin Cojocari din municiupiul Chișinău, managerul unei afaceri specializate în confecţionarea produselor din tricotaj. Acesta va accesa un grant pentru digitalizarea proceselor de activitate. “Întreprinderea Cojocari-Group a fost fondată în 2007. La ora actuală numără circa 110 angajați și a reușit să se impună pe piața atât locală cât și regională cu marca comercială Vasconi. Cu ajutorul grantului vom spori securitatea cibernetică a companiei, securitatea datelor clienților, colectate în urma utilizării magazinului online și vom achiziționa sistemelor de management a relațiilor cu clienții, softuri de gestionare ale depozitelor”, a spus Constantin Cojocari..

Un alt agent economic, care va accesa finanțare nerambursabilă prin intermediul Programului de Retehnologizare și Eficiență Energetică este Victor Frinea din satul Malcoci, raionul Ialoveni, care administrează o afacere în domeniul agriculturii și anume cultivarea florilor. “Finanțarea nerambursabilă europeană de circa 1,5 milioane lei ne va permite să modernizăm sistemul de cultivare prin trecerea la cresterea hydroponică a florilor. În acest sens vom achiziționa ventilatoare industriale, aeroterme, LED-uri speciale, lăzi. Odată cu implimentarea acestui proiect vom minimiza consumul de cărbune la 50% , vom reduce emisiile de carbon în atmosfera și, respective, sinecostul florilor”, a spus antreprenorul.

Antreprenoarea Valeria Avram din Lozova, Strășeni gestionează o o afacere răcoritoare și anume, producerea înghețatei artizanale după metodă italiană.  Grație tatălui ei care muncește în străinătate, a fost eligibilă pentru accesarea unui grant prin intermediul Programului de Atragere a Remitențelor în Economie PARE 1+2. “Din grantul ODA vom dota și amenaja spațiul gelateliei. Ca urmare a achiziționării echipamentului performant vom putea mări volumul de producere a înghețatei, extinde gama de produse și vom putea oferi servicii de candybar și gherete cu înghețată la diverse evenimente de familie”, a spus Valeria Avram.

Pentru mai multe detalii despre programele de suport antreprenorial, accesați www.oda.md sau apelați Centrul de Consultanță Tel 022 22 57 99.