14 idei de afaceri inovatoare în domeniul digital sau tehnologic vor accesa finanțare nerambursabilă de până la 500 mii lei prin intermediul Programului de susținere a inovațiilor digitale și Startup-urilor tehnologice, gestionat de Organizația pentru Dezvoltarea Antreprenoriatului. Suma totală a granturilor, oferită de stat pentru implementarea proiectelor este de circa 5,65 milioane lei. Rezultatele primului Apel de proiecte au fost anunțate astăzi în cadrul unui eveniment public.

În deschiderea evenimentului, viceprim-ministrul și ministrul Dezvoltării Economice și Digitalizării Economiei,  Dumitru Alaiba, a subliniat importanța susținerii companiilor din domeniul tehnologiilor digitale pentru dezvoltarea produselor și serviciilor inovatoare, în vederea stimulării productivității și competitivității economice.

“Digitalizarea este un domeniu al economiei, dar și o politică economică înțeleaptă. Tehnologiile digitale și inovațiile sunt tipul de afaceri pe care trebuie să-l susținem. Cu toți câștigătorii - tineri, antreprenori, inovatori, care au decis să îndrăznească să dezvolte o afacere acasă, ne dorim să avem o comunicare continuă, pentru a identifica cât mai multe soluții. Soluții pentru a crește afacerile, pentru a le inova și a le scoate cât mai mult pe plan extern”, a menționat vicepremierul Dumitru Alaiba.

Directorul ODA, Dumitru Pîntea a felicitat finaliștii pentru creativitate în conceperea inovațiilor digitale în domeniul antreprenorial.

„Inovația este un motor al dezvoltării economice și durabile, iar prin acest Program, statul încurajează implementarea inovațiilor digitale, tehnologizarea și producția sustenabilă în Moldova. Ne bucură faptul că astăzi putem susține primele 14 idei de afaceri, care îți propun dezvoltarea și promovarea pe piață în scopuri comerciale a produselor și serviciilor cu elemente inovatoare sau lansează noi produse”, a declarat Dumitru Pîntea.

„Programele de susținere a inovațiilor și a Startup-urilor tehnologice sunt mai mult ca niciodată importante pentru businessul din Republica Moldova, deoarece oferă posibilitatea antreprenorilor să-și dezvolte afacerile și să prevină riscurile pentru a deveni mai rezilienți în proiectele lor inovative și sustenabile”, a spus John Riordan, șef-adjunct al Misiunii USAID Moldova.

Și Thomas Alveteg, prim-secretar al Ambasadei Suediei a menționat: „În viziunea mea, Moldova este o țară a inovatorilor. Și anume prin acest program de granturi sunt susținute ideile antreprenorilor, care beneficiază de încredere pentru a-i ajuta să meargă mai departe în realizarea visului lor”.

Cele 14 afaceri selectate pentru finanțare se vor concentra pe domenii de activitate precum telemedicină, turism, industrie prelucrătoare și servicii de reciclare a deșeurilor.

Printre afacerile selectate pentru finanțare se numără și compania “TERAFIX” din Strășeni care va accesa circa 500 mii lei pentru introducerea unor elemente inovative în domeniul reciclării deșeurilor. Administratoarea afacerii, Cristina Grosu, susține că împreună cu echipa va crea o tehnologie pentru producerea unor îngrășăminte și insecticide organice obținute din resturi organice de origine animală și vegetală cu ajutorul larvelor de Hermetia Illucens.

“Vom achiziționa utilaje pentru o line tehnologică de producere a îngrășămintelor și insecticidelor organice. Vom definitiva regimurile de lucru pentru fiecare produs în parte și vom prepara serii experimentale de îngrășăminte și insecticid pentru a fi testate pe câmp la diverse culturi. Echipamentele care vor fi procurate permit organizarea unei produceri de nivel mediu, cu o productivitate maximă de 200 tone îngrășământ organic lichid și 50 tone insecticid pe lună”, susține antreprenoarea.

O altă afacere inedită este “Teleportravel” din Chișinău care  va accesa peste 300 mii lei pentru dezvoltarea unei platforme virtuale de tip market-place în domeniul turismului.

“Cu ajutorul finanțării nerambursabile de la ODA vom dezvolta un produs destinat amatorilor de excursii și trasee turistice atât în R.Moldova, cât și în străinătate. Vom seta  platforma  “Teleportravel” pentru indexare pe Google, vom automatiza e-mailurile, configura plățile în bază de abonament, programul de recomandare și multe alte elemente specifice platformelor market-place”, declară administratorul Stanislav Balaur.

Programul de susținere a inovațiilor digitale și Startup-urilor tehnologice a fost lansat de ODA în luna octombrie 2022 având drept obiectiv promovarea inovațiilor tehnologice, accelerarea implementării economiei digitale, circulare și tehnologice, precum și creșterea competitivității economice a Republicii Moldova în domeniul inovării digitale, tehnologiilor ecologice și producției sustenabile.

În cadrul primului Apel de proiecte al Programului, defășurat în perioada noiembrie-decembrie 2022, au fost recepționate 70 de aplicații,  dintre care 34 de proiecte au fost propuse Comitetului de evaluare al Programului (Juriu) format din 11 membri: reprezentanți din cadrul ODA, Ministerului Economiei, dar și experți externi în domeniu. În urma evaluării finale, au fost selectate 14 cele mai inovatoare idei, care vor accesa de la stat finanțare nerambursabilă de până la 500 mii lei cu o contribuție proprie de 20% din valoarea proiectului investițional pentru implementarea proiectelor în practică.

Implementarea acțiunilor Programului de susținere a inovațiilor digitale și Startup-urilor tehnologice sunt finanțate din bugetul de stat și susținute prin intermediul Proiectului Tehnologiile Viitorului, finanțat de USAID și Guvernul Suediei.