Companii din Republica Moldova care planifică extinderea pe piețe externe de desfacere, au primit finanțare nerambursabilă în valoare de 753 562 lei prin intermediul Programului de susținere a afacerilor cu potențial înalt de creștere și internaționalizare.

Suma disponibilă în anul 2022 pentru susținerea companiilor orientate spre export va fi suplinită cu 50 milioane lei, valoarea totală constituind 70 milioane lei.”

Acest lucru a fost anunțat astăzi de către Ministrul Economiei, Sergiu GAIBU, în cadrul Comitetului de coordonare al Programului de susținere a afacerilor cu potențial de creștere și internaționalizare, gestionat de Organizația pentru Dezvoltarea Sectorului Întreprinderilor Mici și Mijlocii.

În cadrul evenimentului, a fost oferită finanțare nerambursabilă pentru 7 companii care intenționează să-și dezvolte capacitățile de export prin implementarea standardelor ISO 9001, elaborarea strategiilor de marketing, crearea componentelor de vizibilitate precum și introducerea altor elemente care facilitează prezența pe piețe externe. 

Dumitru Pîntea, Director interimar ODIMM, a accentuat importanța internaționalizării afacerilor pentru economia națională, menționând că Comerțul internațional este un factor determinant pentru creșterea economică a țării, iar unul din scopurile Organizației pentru Dezvoltarea Sectorului Întreprinderilor Mici și Mijlocii este stimularea accesului mediului antreprenorial în orientarea spre internaționalizarea afacerilor”.

Companiile finanțate deja exportă cu succes în Romania, Cehia, Germania, Elveția, Ucraina și Spania, totodată planifică să-și extindă activitatea pe noi piețe de desfacere și identificarea noilor parteneriate cu integrarea în noi lanțuri valorice. Acestea activează în sectorul agroalimentar, industrial și servicii, fiind localizate în Chișinău, Bălți și Cimișlia.

Programul de susținere a afacerilor cu potențial înalt de creștere și internaționalizarea acestora a fost aprobat prin Hotărârea Guvernului nr. 439 din 01 iulie 2020 . Scopul Programului este de a contribui la creșterea economică durabilă prin atragerea investițiilor, sporirea competitivității și a productivității ÎMM din Republica Moldova, precum și internaționalizarea acestora. În cadrul programului, ÎMM-urile beneficiază de suport informațional și consultativ, asistență financiară sub formă de Business Voucher de până la 100.000 lei și Granturi până la 2 mil. lei. La Program pot participa ÎMM-urile care activează pe piață de cel puțin 2 ani, demonstrează o creștere continuă și planifică să se extindă pe noi piețe de desfacere sau să substituie importurile de produse sau servicii în Republica Moldova.

Programul a fost elaborat de Ministerul Economiei în colaborare cu ODIMM cu suportul asistenței tehnice a Proiectului Uniunii Europene “Infrastructura Calității în contextul DCFTA”.

Vezi lista companiilor selectate