Timp de două zile, 57 de companii din Republica Moldova vor prezenta idei de afaceri inovatoare pentru a obține finanțare. În perioada 26-27 februarie, se desfășoară sesiunea de prezentare a ideilor în fața unui juriu specializat, activitate care este parte a Programului de sprijin pentru inovații digitale și start-upuri tehnologice. Evenimentul este organizat sub egida Ministerului Dezvoltării Economice și Digitalizării al Republicii Moldova, prin intermediul Organizației pentru Dezvoltarea Antreprenoriatului.

Astfel, 57 de participanți cu idei inovative au oportunitatea de a-și prezenta proiectele investiționale în fața unui juriu, format din reprezentanți ai instituțiilor donatoare, partenerilor de implementare și experți independenți.

În debutul evenimentului, Veronica Arpintin, Secretar de stat al Ministerului Dezvoltării Economice și Digitalizării, a subliniat importanța sprijinului acordat de Guvernul Republicii Moldova antreprenorilor prin programe care stimulează inovațiile digitale, tehnologice, tehnologiile verzi și producția sustenabilă.

"Ne-am angajat să sprijinim dezvoltarea afacerilor inovatoare și să contribuim la consolidarea poziției Republicii Moldova în peisajul internațional al inovației și tehnologiei. Împreună, creăm o platformă pentru succesul durabil al antreprenorilor noștri, inspirând progres și excelență în domenii cheie ale economiei", a subliniat Veronica Arpintin.

Reprezentantul de țară al Western NIS Enterprise Fund pentru Moldova (WNISEF) a subliniat că Fondul implementează un program internațional de asistență tehnică, concentrându-se pe sprijinirea Ucrainei și Moldovei în dezvoltarea unor politici economice solide și în consolidarea unei conduceri eficiente. „Suntem ferm angajați să susținem companiile moldovenești prin finanțare nerambursabilă, facilitând astfel implementarea ideilor digitale inovatoare în sfera economică”, a spus Stela Jemna.

„ Atunci când aducem împreună resurse, experiențe și viziuni complementare, creăm un mediu propice pentru ca antreprenorii să prospere și să aducă schimbări semnificative în societate.Fără finanțare, ideile inovatoare n-ar putea să devină realitate, iată de ce, este important să susținem astfel de inițiative”, a menționat Thomas Alveteg , prim-secretar al Ambasadei  Suediei.

Directorul interimar al Organizației pentru Dezvoltarea Antreprenoriatului a adresat participanților un mesaj de susținere, îndemnându-i să-și exprime ideile cu încredere.

„ Sunteți sursa veritabilă a inovației și motorul viitorului economic al țării. Vă încurajez să vă expuneți cu încredere ideile, să transmiteți cu pasiune și claritate viziunea pe care o aveți. Fiecare dintre dumneavoastră are potențialul de a aduce contribuții semnificative în domeniul antreprenorial al Republicii Moldova. Astăzi, suntem martorii inițierii unor proiecte care au potențialul de a schimba fundamental lumea afacerilor",  a subliniat Gheorghe Iudin.

Amintim că, prin intermediul Programului  de Sprijin pentru Inovații Digitale și Start-upuri Tehnologice, în anul  2023 au fost desemnate 14 companii care sunt deja în proces de implementare a ideilor inovatoare în diverse domenii. Pentru această ediție a programului s-au înregistrat 110 de proiecte investiționale, 57 dintre care au fost identificate drept semifinaliste din perspectiva componentei inovatoare. În cadrul Programului, pentru ÎMM este prevăzut suport financiar în mărime de 500 000 MDL.

Implementarea acțiunilor Programului sunt finanțate prin intermediul Fondului Western NIS Enterprise și Proiectul „Tehnologiile Viitorului”, finanțat de USAID, Guvernul Suediei și Guvernul Regatului Unit al Marii BRitanii și Irlandei de Nord (UK Aid).