Garanțiile financiare, emise de Organizația pentru Dezvoltarea Antreprenoriatului (ODA) prin Fondul de Garantare a Creditelor (FGC), pentru accesarea creditelor investiționale de la instituțiile bancare, vor fi aplicate și pentru creditele de la Organizațiile de Creditare Nebancară (OCN). Consiliul instituției a aprobat un nou Produs de garantare destinat colaborării cu sectorul nebancar care va fi pus în aplicare de FGC

În context, ODA lansează procedura de înregistrare a instituțiilor nebancare pentru semnarea Contractelor de parteneriat privind implementarea noului produs. Astfel, OCN-urile care intenționează să devină creditori urmează să completeze o cerere de aplicare care poate fi accesată pe următorul link (cerere de aplicare pentru colaborarea cu FGC) și expediată la adresa electronică Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea..

ODA va examina cererile Organizațiilor de Creditare Nebancară care intenționează să devină creditori în corespundere cu prevederile Hotărârii Guvernului 709/2022 și a Produsului de Garantare destinat colaborării cu OCN-urile. (vezi produs de garantare pentru OCN)

Astfel, antreprenorii care vor accesa credite nebancare vor putea beneficia de garanții financiare FGC, beneficiind, în același timp, de credite nebancare cu o rată a dobânzii plafonată. Iar ÎMM-urile, care solicită credite nebancare, vor putea beneficia de garanții financiare de până la 50% din valoarea creditului, iar valoarea maximă a garanțiilor va fide până la 1 milion lei.

FGC este un instrument de suport antreprenorial, creat și gestionat de Organizația pentru Dezvoltarea Antreprenoriatului, care are misiunea de a emite garanții financiare ce garantează creditele solicitate de Întreprinderile Mici și Mijlocii de la instituții bancare. În prezent, FGC are parteneriate stabilite cu toate cele 11 bănci din țară, iar valoarea garanțiilor acordate prin intermediul Fondului este de 1,4 miliarde lei, care au facilitat acordarea creditelor în valoare de cca 3,2 miliarde lei și au generat investiții în valoare de peste 3,9 miliarde lei.