Destinația finanțărilor
Destinația finanțărilor: finanțarea proiectelor investiționale ale ÎMM-urilor, care investesc în echipamente, utilaje, instalații și imobile:
Care îmbunătățesc eficiența energetică și reduc consumul de energie
Proiectele investiționale pot include instalarea de echipamente mai eficiente din punct de vedere energetic, cum ar fi sistemele de încălzire și răcire, izolația termică, iluminatul eficient energetic sau alte tehnologii care reduc consumul de energie, etc.
Care sprijină trecerea de la sursele de energie tradiționale, cum ar fi combustibilii fosili, către sursele de energie regenerabilă și durabilă
Proiectele investiționale pot include construirea / reconstruirea infrastructurii și implementarea / adaptarea tehnologiilor necesare pentru dezvoltarea și implementarea energiei curate și pentru reducerea dependenței de resursele neregenerabile, cum ar fi producerea energiei electrice din surse eoliene, solare și hidro, etc.
Care contribuie la construirea de infrastructură rezistentă la schimbările climatice, protejarea ecosistemelor vulnerabile, adaptarea agriculturii și practicilor de gestionare a resurselor de apă
Proiectele investiționale pot include procurarea, construcția și instalarea de echipamente destinate constituirii infrastructurii reziliență la climă (diguri, baraje și sisteme de gestionare a apelor), precum și implementarea sistemelor de alertă timpurie pentru fenomene meteorologice extreme, cum ar fi inundațiile și secetele, etc.
Tipul instrumentului de finanțare
Instrumentul de finanțare: credit acordat de IFP beneficiarilor (numit și credit investițional) din mijloacele financiare ale FACEM, în monedă națională și/sau în euro (EUR).
Tipul creditului: credit sau linie de credit simplă.
Un solicitant poate depune la IFP cereri pentru mai multe credite, dacă nu depășește cumulativ plafonul maxim de finanțare stabilit în prezentul produs de finanțare.
IFP poate acorda unui Beneficiar un credit sau linie de credit simplă, pentru una sau mai multe destinații (vezi mai sus).
Valoarea totală a finanțărilor în cadrul produsului de finanțare (buget total)
Bugetul total inițial este de până la 166 000 000 lei, inclusiv:
Resurse BGK: echivalentul a 5 000 000 EUR
Resurse FACEM: până la 70 000 000 lei
Perioada de acordare a finanțărilor
Data limită de valorificare a finanțărilor de către IFP pentru finanțarea beneficiarilor este 31.12.2026.
Data limită poate fi modificată prin informarea IFP și a publicului larg, prin comunicate publicate pe pagina web a ODA, cu 30 de zile înainte de modificarea termenului.
Instituțiile financiare participante partenere
IFP – bănci, care au depus o cerere de valorificare a mijloacelor bănești în cadrul produselor de finanțare ale FACEM, destinate recreditării împrumuturilor de stat din surse externe, și care au fost constate ca fiind eligibile și aprobate de OGPAE, în baza criteriilor de eligibilitate prevăzute de actele normative în vigoare și Acordul de împrumut, pentru finanțarea proiectelor investiționale eligibile ale Beneficiarilor finali.
IFP participantă pot deveni IFP care vor accepta condițiile prezentului Produs de finanțare și vor semna cu IP ODA și cu Ministerul Finanțelor un Contract de recreditare (colaborare) cu privire la valorificarea mijloacelor bănești conform prezentului produs de finanțare.
Lista IFP participante este publicată pe pagina web a ODA, la compartimentul cu informații despre Produsele de finanțare ODA.