Chișinău, 24 noiembrie 2023 - Programul de Susținere a Antreprenoriatului Feminin, finanțat de Guvernul Republicii Moldova și Uniunea Europeană, o inițiativă vitală pentru dezvoltarea economică și digitală a afacerilor gestionate de antreprenoare din Republica Moldova, a fost prezentat în cadrul expoziției Antreprenor Expo, desfășurată la Moldexpo.  Acest program, aprobat de Guvern în luna octombrie, marchează un angajament puternic față de sprijinirea femeilor în domeniul afacerilor.

Evenimentul a fost onorat de prezența lui Dumitru Pîntea, directorul Organizației pentru Dezvoltarea Antreprenoriatului, , Ana Gorea, vicepreședinta Asociației Femeilor în Afaceri din Moldova, membră a Consiliului Economic de pe lângă prim-ministru, Oxana Otgon, șefa Unității de Implementare Programe ODA și antreprenoarele de succes Rodica Celac și Pelaghia Țîpu.

Având în vedere experiența altor programe de finanțare nerambursabilă pentru femei, se anticipează că Programul de Susținere a Antreprenoriatului Feminin va avea un impact semnificativ asupra economiei, promovând creșterea rapidă a întreprinderilor conduse de către acestea. Programul este dedicat atât femeilor care abia se gândesc să lanseze o afacere, cât și celor care au deja o afacere și vor să o dezvolte, și constă în acordarea de granturi, instruire, mentorat, și promovarea imaginii femeii antreprenoare. Domeniile prioritare de eligibilitate sunt industriile STEM (Știință, Tehnologie, Inginerie, Matematică), serviciile educaționale (grădinițe, creșe, centre educaționale), serviciile de îngrijire și curățenie, cele de alimentație publică, precum și serviciile de consultanță și suport în afaceri.

Programul are obiectivul de a abilita economic femeile. Toate studiile demonstrează că PIB-ul oricărei țări ar putea să crească dacă femeile ar fi mai implicate în domeniul afacerilor”, a declarat Dumitru Pîntea, directorul Organizației pentru Dezvoltarea Antreprenoriatului.

ODA le va oferi companiilor debutante, care vor aplica la Program, un ajutor financiar nerambursabil în mărime maximă de 80% din suma proiectului investițional fără TVA, dar acest cuantum nu va depăși suma 200 000 lei. Adițional la acest grant acordat pentru procurarea bunurilor și echipamentelor, beneficiarele vor putea accesa un suport financiar nerambursabil în mărime de până la 30 000 lei – pachetul e-comerț - care va fi folosit pentru dezvoltarea comerțului electronic al companiei care urmează să-și înceapă activitatea.

Companiilor în dezvoltare, care au o activitate de minimum 2 ani, înregistrează venituri, au angajați și doresc să se extindă, statul prin intermediul ODA le oferă un ajutor nerambursabil de până la 70% din suma proiectului investițional fără costuri TVA, dar acest cuantum nu va depăși suma de 600 000 de lei. Și aceste companii pot accesa pachetul e-comerț, iar în cazul lor suma oferită este de 50 de mii de lei. Pachet e-comerț nu este obligatoriu.

La Program pot aplica și femei în calitate de persoană fizică, nefiind obligatoriu să dețină o entitate juridică, dar trebuie să aibă un plan de afaceri bine conturat, cu idei și oportunități clare. Acestea urmează să înregistreze compania timp de o lună după aprobarea planului investițional, iar după aceasta va urma semnarea contractului de finanțare și accesarea grantului.

De ce femeile nu riscă să înceapă o afacere? Printre principalele motive sunt cel financiar și lipsa educației antreprenoriale. Noi sperăm că vor fi cât mai multe beneficiare ale acestui Program, pentru că de susținerea organizațiilor precum ODA depind în multe cazuri foarte multe afaceri. Trebuie să prindem mai mult curaj pentru a crea afaceri de succes acasă”, a menționat Ana Gorea, vicepreședinta Asociației Femeilor în Afaceri din Moldova.

La rândul său, Rodica Celac, fondatoarea și administratoarea SRL „Promidan Prim”, a declarat că ODA a avut un mare aport la reușita afacerii sale. „Producem vișină în suc propriu pentru cele mai mari brutării și patiserii din RM și Europa. Am început acum câțiva ani în curtea bunicii, iar astăzi avem o hală nou-nouță, construită și adaptată conform tuturor cerințelor europene de procesare a vișinei și regulilor de siguranță a alimentelor. Îmi doresc foarte mult ca femeile din RM să beneficieze de aceste oportunități, pentru că sunt o șansă să creăm ceva frumos”, a mai spus Rodica Celac.

Totodată, Pelaghia Țîpu, fondatoarea și administratoarea SRL „Pelaghea Line”, care administrează o fabrică de textile în comuna Peresecina din raionul Orhei, a precizat că ODA a stat la baza dezvoltării acestei afaceri și a încurajat prin programe de finanțare nerambursabilă.

Programul de Susținere a Antreprenoriatului Feminin are un buget de 30 de milioane de lei și o durată de implementare de 36 de luni. Este un pas major în direcția potrivită pentru sprijinirea antreprenoriatului feminin și a egalității de gen, reprezentând un model de urmat în regiune și în întreaga Uniune Europeană.