Uniunea Europeană pentru Mediu va găzdui o conferință națională în Republica Moldova pe data de 1 februarie 2024, între orele 08:30-16:00, ora locală. Evenimentul va avea loc în format hybrid, în limbile engleză și română (cu traducere simultană). Evenimentul este organizat în cadrul expoziției  “Fabricat în Moldova-2024”. Locația evenimentului este Digital Park, Strada Mihai Viteazul Nr. 15, Chișinău, Republica Moldova.

Pentru a participa, vă rugăm să vă înregistrați în prealabil aici

EU4Environment invite reprezentanții industriei moldovenești, experții, membrii Guvernului să-și unească eforturile și să împărtășească experiențele privind potențialul eficientizării resurselor pentru a pune agenda economiei circulare în mișcare  pentru întreprinderile mici și mijlocii (ÎMM-urile) moldovenești.

Evenimentul va evidenția și promova reziliența și creșterea verde în răndul întrprinderilor moldovenești prin prezentarea beneficiilor (RECP) în tranziția către o economie verde și circulară. În plus, acesta va oferi oportunitatea de a împărtăși experiența și lecțiile învățate în implementarea metodologiei RECP în sectorul industrial și de producere al Republicii Moldova prin evidențierea exemplelor de eco-inovare în sectoarele țintă (vinificație, construcții și producția textilă, în particular) și prezentarea mijloacele de accesare a instrumentelor de sprijin, a finanțării și serviciilor (atît naționale, cît și din Uniunea Europeană). În plus, conferința națională promite să fie o platformă de discuție pe marginea potențialelor sinergii și colaborări în cadrul altor initiative naționale și internaționale, și de promovare a politicii naționale privind tranziția verde a ÎMM-urilor.

Accentul se pune pe sectorul industrial și de producție al Republicii Moldova, în special pe produsele și serviciile “Fabricate în Moldova/Made in Moldova”. Discuția de inițiere va începe cu angajamente de nivel înalt privind provocările și oportunitățile de introducere a economiei verzi și circulare drept factori ai competitivității și durabilității. Aceasta include referințe la legislația UE și Planul De Acțiuni privind Economia Circulară, precum și inițiativele de sprijin ale UE, precum este Programul LIFE al UE. Aceasta va include și ceremonia de apreciere a ÎMM-urilor și experților RECP care au participat în Proiectul Demostrativ al Programului Uniunea Europeană pentru Mediu, condus de UNIDO în perioada 2020-2023. Ceremonia va fi urmată de un briefing media și o scurtă pauză de networking pentru a facilita schimbul de experiență între reprezentanții ÎMM-lor și jurnaliștii naționali.

Discuțiile suplimentare vor include exemple de eficientizare a resurselor și energiei în sectorul de producer, strategii și instrumente de ecologizare, cum ar fi Cadrul privind Parcurile Eco-Industriale, ecologizarea produselor și oportunitățile de export noi, mijloacele de facilitare a sprijinului verde și accesul la finanțare pentru o tranziție verde.

Evenimentul este organizat de Organizația Națiunilor Unite pentru Dezvoltare Industrială (UNIDO), ca partener de implementare a Programului Uniunea Europeană pentru Mediu / EU4Environment Action, și susținut în Moldova de către partenerul său national, Organizația pentru Dezvoltarea Antreprenoriatului (ODA).