Image

Acest program este finanțat de Guvernul Republicii Moldova
și Uniunea Europeană, prin intermediul ODA.

Programul de Ecologizare a Întreprinderilor Mici și Mijlocii

Programul de Ecologizare a Întreprinderilor Mici și Mijlocii (aprobat prin Hotărârea de Guvern nr.592/2019) este implementat de către ODA în scopul creării condițiilor favorabile și susținerea mediului de afaceri pentru trecerea de la modelul de dezvoltare economică de consum la un model care folosește aplicarea principiilor ecologizării și integrării măsurilor economiei „verzi” în procesele de producere ale diverselor ramuri ale economiei naționale.

Stimați antreprenori, înainte de a vă înregistra la Program, Vă încurajăm să efectuați o autoevaluare a afacerii pentru a constata nivelul de ecologizare a proceselor de producere și prestare servicii în compania Dvs. Vă sugerăm să parcurgeți pas cu pas întrebările chestionarului, selectate în patru compartimente specifice acțiunilor de eficiență energetică, reutilizarea apei, sortarea deșeurilor și aplicarea sistemului de management în companie.

 

Urmare acestei evaluări veți obține un scoring de evaluare a gradului de ecologizare și  în scurt timp veți primi pe poșta electronică recomandări în domeniul ecologizării. Aceste recomandări se vor referi la posibile acțiuni, care pot fi implementate în cadrul companiei Dvs. pentru eficientizarea utilizării resurselor, creșterea potențialului de producere, dezvoltarea competitivității pe piețe și optimizarea costurilor de producere și prestare a serviciilor. 

Prin intermediul Programului se va oferi suport financiar nerambursabil (grant) în mărime de până la 500.000 MDL.

ETAPE PROIECTULUI

01 Suport informațional și consultativ

Înregistrarea la instruiri: în regim continuu.

02 Suport financiar pentru ÎMM

Granturi pînă la 500 000 de lei
Depunerea proiectelor investiționale: în regim continuu.

03 Monitorizare post finanțare

24 de luni din momentul trasferării integrale a finanțării nerambursabile.

Prin intermediul Programului, ÎMM va beneficia de materiale informative, consultanță, servicii de suport și formare privind identificarea soluțiilor și adoptarea acțiunilor concrete de ecologizare a proceselor de producere și prestare a serviciilor, care să permită creșterea potențialului companiei de a obține o cotă mai mare pe piețe.   

În cadrul etapei doi, ÎMM vor beneficia de suport financiar sub formă de grant pentru implementarea acțiunilor de ecologizare privind utilizarea eficientă a resurselor, aplicarea modelelor de producție și consum durabile, introducerea eco-inovațiilor în procesele tehnologice, reducerea si gestionarea deșeurilor, prevenirea poluării și gestionarea resurselor de apă, etc.

MANAGEMENTUL DEȘEURILOR: VALEA DE RECICLARE A TEXTILELOR ÎN FRANŢA

Inițiativa ”Textile Recycling Valley” în Franța de Nord pune prioritar interdisciplina de colaborarea în domeniul reutilizării textilelor, avînd în vedere creșterea dramatică a colecțiilor. Parteneri de bază ai proiectului convoacă periodic discuții relevante și aplică abilități diferite sau cunoaștințe în domeniu, precum inovații textile, servicii de logistică inversă, reutilizarea materialelor și alte aspecte economice. În anul 2019, proiectul deținea cîteva fabrici țintă de sortare a 50% din deșeurile din țesut de pe piață, care reciclau 95% din acestea. Țînînd cont de asta, Franța de Nord evită producerea deșeurilor prin implicarea diverselor companii, care analizează strategic ciclul de viață a produsului chiar de la stadiul de proiectare.

Descoperă alte programe

PARE

Programul de atragere a remitențelor în economie

Femei în Afaceri

FEMEILE, TOT MAI PREZENTE ÎN AFACERI - dovadă clară că acum au mai multe posibilități de afirmare, că acum ele pot fi ajutate să-și construiască o cariera antreprenorială de succes.

Start pentru tineri

Programul “START pentru TINERI – o afacere durabilă la tine acasă” are ca obiectiv promovarea antreprenoriatului în rândul generației tinere pentru sprijinirea integrării socio-economice.