Victoria Bakery cu numele comercial Veranj, este o cofetărie deschisă de două prietene – Vera și Angela din Drăsliceni, raionul Criuleni – a căror nume a stat și la baza mărcii. Acestea au înființat compania la începutul anului 2020, chiar în timp ce pandemia închidea toate afacerile din zona HoReCa și încuia oamenii în casele lor.

Cu toate acestea, femeile nu au lăsat mâinile în jos și au continuat să lucreze în cofetărie, iar în scurt timp numărul angajaților a crescut până la 30. Femeile s-au specializat în producția de torturi și prăjituri, în prezent oferta lor ridicându-se la 32 tipuri de torturi și 12 tipuri de prăjituri, plus cele făcute la comandă.

Un an mai târziu, cele două antreprenoare au primit o finanțare nerambursabilă de circa 140 mii lei pentru procurarea unor utilaje noi, în cadrul Programului Femei în Afaceri, derulat de Organizația pentru Dezvoltarea IMM-urilor (ODIMM), în prezent Organizația pentru Dezvoltarea Antreprenoriatului (ODA). În perioada 2018-2022 programul a fost co-finanțat de Uniunea Europeană.

Cu banii primiți de la Uniunea Europeană am procurat un mixer italian, care ne-a permis să extindem producția și să angajăm mai mulți oameni. Totodată, am folosit grantul pentru a elabora un site web, https://veranj.md, o pagină de Facebook și una de Instagram, care ne ajută să ne promovăm și să ne vindem producția”, spune Vera Julidova, una dintre cele două fondatoare.

În cadrul Programului Femei în Afaceri, antreprenoarele beneficiare sunt ajutate să elaboreze proiecte investiționale, sunt instruite în managementul afacerilor, marketing și vânzări, și primesc finanțare nerambursabilă de până la 165 mii lei pentru creșterea competitivității afacerilor.  

Ca urmare a finanțării din partea ODA și a Uniunii Europene, am reușit să creștem volumul producției și am devenit mai cunoscuți în rețelele de socializare. Cu ajutorul echipamentelor achiziționate am lansat produse noi - produsele de Paște”, precizează antreprenoarea.

Astăzi, întreprinderea are 70 de angajați, iar fondatoarele sunt mulțumite de primii trei ani de activitate, în care, conform statisticilor, dau faliment o mare parte din start-up-uri. Angela Tcaci și Vera Julidova au, dimpotrivă, planuri mari de viitor și și-ar dori să acceseze un nou sprijin de la ODA, în special, care le-ar ajuta la procurarea echipamentelor de economisire a energiei, deosebit de relevante astăzi, precum pentru căutarea unor alternative la gazele naturale și energia electrică.

 

Programul Femei în Afaceri a fost lansat în anul 2018, fiind co-finanțat de Uniunea Europeană cu 1, 85 milioane Euro prin intermediul Proiectului  „Suport pentru IMM în zonele rurale”. În total, 284 de antreprenoare au beneficiat de sprijinul financiar al Uniunii Europene între anii 2018 – 2020, creând 474 de noi locuri de muncă.