Istorii de succes
Compania vinicolă Fautor își fortifică prezența pe piețele străine cu sprijinul Băncii Mondiale și ODA
Compania vinicolă Fautor este localizată în satul Tigheci, raionul Leova, care face parte din zona cu Indicație Geografică Protejată (IGP) Valul lui Traian. Calitatea și standardele înalte a vinurilor, produse sub aceeași marcă comercială, este recunoscută atât pe plan local, cât și dincolo de hotarele țării.
Vinurile Fautor sunt prezente pe rafturile lanțurilor comerciale din România, Belgia, Marea Britanie, SUA, Canada, China, Japonia, Elveția, Suedia, Olanda, Singapore, Lituania, Cehia, Germania, Franța, Portugalia. Deși a reușit să exporte produsele sale în mai multe țări, compania vrea să-și fortifice prezența pe aceste piețe și negociază cu noi clienți.
„În țările în care exportăm suntem deja cunoscuți, dar dorim o extindere mai mare, cu perspectiva de a fi recunoscuți pe plan mondial. Compania are o strategie de export a produselor, manageri de export și bugete de promovare. Însă, în procesul de extindere pe o nouă piață de desfacere apar și multe dificultăți, începând de la cultura și obiceiurile locale, reglementări legale și fiscale, până la concurența cu companiile deja prezente, cu renume și resurse mai mari”, spune Grigore Diaconu, cofondator și administrator al afacerii.
În diversificarea operațiunilor de export, compania este ajutată de consultanți specializați, iar finanțarea acestor servicii este acoperită parțial de Banca Mondială, prin Proiectul de competitivitate a întreprinderilor micro, mici și mijlocii, implementat de Organizația de Dezvoltarea Antreprenoriatului, ODA.
Certificatul ISO, privind managementul calității la întreprindere a expirat recent și în prezent au fost făcute demersuri pentru a fi reactualizat. Fără astfel de certificate, este foarte dificil de a ieși la export. Totodată, cu sprijinul financiar al Proiectului de competitivitate, va fi procurat și implementat un sistem informațional de management financiar, asigurată participarea la expoziții, dar și elaborat designul de noi etichete și înregistrarea drepturilor de proprietate intelectuală, realizat un catalog de produse, modernizată pagina web și procurat echipament pentru producerea de spumante.
Reamintim faptul că depunerea proiectelor investiționale pentru granturile în valoare de circa 600 mii lei este în regim continuu, completând formularul https://formular.oda.md/#/
Pentru mai multe detalii, sunați la numărul de telefon +373 22 22 55 45
Proiectul de competitivitate a IMM-urilor acordă granturi ce acoperă 50% din costul serviciilor și echipamentelor, dar nu mai mult de 600 de mii de lei per beneficiar. Pentru cofinanțare pot aplica întreprinderile exportatoare sau care îți doresc să iasă la export din toate sectoarele economiei. Proiectul Băncii Mondiale sprijină IMM-urile prin granturi pentru procurarea serviciilor de consultanță în domeniul îmbunătățirii managementului de afaceri și creșterii capacității de export a produselor și serviciilor moldovenești, dar și pentru achiziționarea de echipamente moderne.