Comunicate de presă
Un nou impuls spre dezvoltarea afacerilor prin programele gestionate de ODA
25.04.24,Chișinău. Administratorii a 56 de companii au semnat contracte de finanțare cu Organizația pentru Dezvoltarea Antreprenoriatului (ODA) pentru a beneficia de granturi din partea Guvernului Republicii Moldova și a Uniunii Europene. Valoarea totală a finanțării nerambursabile se ridică la 13,4 milioane de lei, în timp ce valoarea totală a investițiilor în economie depășește 25,6 milioane de lei.
Agenții economici au accesat granturile în vederea dotării companiilor cu utilaje performante, a instalațiilor de valorificare a surselor de energie alternativă precum și în digitalizarea procesului de lucru. Granturile sunt obținute prin intermediul Programului Start pentru Tineri, Programului de atragere a remitențelor în economie PARE 1+2, precum și prin Programul de Transformare Digitală a IMM.
Dumitru Alaiba, viceprim-ministru și ministrul Dezvoltării Economice și Digitalizării din Republica Moldova, a vorbit despre angajamentul guvernului de a susține economia națională printr-o serie de inițiative strategice. De asemenea, ministrul a subliniat importanța sprijinirii tinerilor antreprenori, care sunt motorul inovării și al dezvoltării economice, și a evidențiat totodată importanța susținerii diasporei în lansarea și dezvoltarea afacerilor.
„Astăzi, ajutăm încă 56 de companii să își mărească afacerea, să se extindă și să își îmbunătățească capacitățile pentru a produce mai mult și mai rapid. Principalele noastre obiective sunt să simplificăm birocrația, să digitalizăm, să sprijinim antreprenorii, mai ales pe cei din întreprinderile mici și mijlocii, oferindu-le finanțare și noi piețe de desfacere. Ne dorim să avem o economie în creștere și pentru asta avem nevoie ca afacerile voastre să crească și să se dezvolte. Avem un interes comun și suntem alături de voi în acest proces”, a declarat ministrul Dezvoltării Economice și Digitalizării, Dumitru Alaiba.
Vadim Codreanu, directorul Organizației pentru Dezvoltarea Antreprenoriatului, a menționat în discursul său despre importanța granturilor în dezvoltarea economiei dar și a atitudinii pro-active a antreprenorilor în dezvoltarea afacerilor.
„Încurajez antreprenorii să fie deschiși către inovație și să exploreze noi posibilități de finanțare și colaborare care să le permită să își atingă obiectivele. Pe lângă granturile obținute, oamenii de afaceri trebuie să fie dispuși să învețe continuu și să se adapteze la noile tendințe. Participarea la cursuri, conferințe și evenimente de networking, organizate de către Organizația pentru Dezvoltarea Antreprenoriatului, poate fi de asemenea, o modalitate excelentă de a cunoaște cele mai recente evoluții și de a dobândi noi abilități”, a declarat Vadim Codreanu.
În același timp, managerii companiilor au fost informați cu privire la detaliile contractuale și la modul de interacțiune între ODA și beneficiari pentru a asigura o relație eficientă și productivă în implementarea proiectelor.
Sârbu Tudor, din satul Tîrnova, raionul Dondușeni, este administratorul companiei „ Rom-Cris SRL", și a accesat un grant de 500 000 de lei, prin Programul de Transformare Digitală a IMM. Antreprenorul a optat pentru dotarea cu utilaje moderne a halelor de creștere a păsărilor.
„Cu acest sprijin financiar, intenționăm să achiziționăm echipamente care să eficientizeze activitatea noastră prin faptul că vom avea un sistem digital de monitorizare și gestionare a halelor. Ne îngrijim să ne adaptăm cerințelor și normelor Uniunii Europene, pentru a putea exporta și către această piață", a spus antreprenorul.
Menționăm că, de la începutul anului, Organizația pentru Dezvoltarea Antreprenoriatului (ODA) a înregistrat un total de 193 de companii care au primit granturi prin diferite programe de sprijin antreprenorial.
Valoare totală a acestora este de 90 de milioane de lei, dintre care circa 80 de milioane de lei sunt din bugetul de stat.
Programele sunt finanțate de Guvernul Republicii Moldova și Uniunea Europeană, prin intermediul ODA.