Organizația pentru Dezvoltarea Sectorului Întreprinderilor Mici și Mijlocii (ODIMM) împreună cu Camera de Comerț și Industrie a Republicii Moldova și Agenția Națională de Cercetare și Dezvoltare sunt membre ale celei mai vaste rețele europene Enterprise Europe Network (EEN), o inițiativă a Comisiei Europene, care are menirea de a susține întreprinderi, organizații de suport a mediului de afaceri și profesionale, institute de cercetare, universități, centre tehnologice, agenții de dezvoltare din peste 60 de țări din toată lumea.

Oxana Paladiciuc, șef Direcție dezvoltare regională și infrastructură de suport în afaceri, expert senior în EEN, a prezentat la Budapesta (Ungaria), în cadrul primului summit Enterprise Europe Network,  oportunitățile de investiții în Republica Moldova și cooperare cu întreprinderile autohtone.

“ODIMM, în calitate de principala instituție de suport în afaceri din Republica Moldova, asigură suportul necesar IMM-urilor în crearea parteneriatelor de business atât naționale, cât și internaționale. De lungul timpului, au fost organizate forumuri, conferințe, târguri și expoziții, B2B-uri prin care antreprenorii au avut posibilitatea să își promoveze produsele și serviciile, să creeze noi conexiuni pentru internaționalizarea afacerilor și racordarea acestora la tendințele globale ale economiei”.

În context, partenerii EEN din Republica Moldova au scos în evidență provocările IMM-lor inovaționale din regiune, oferind și exemple de cooperare dintre mediul academic, cercetare și  comunitatea de afaceri.

Totodată, reprezentantul ODIMM a reiterat deschiderea instituției noastre pentru viitoare colaborări și parteneriate cu cele peste 600 de centre membre ale EEN din blocul comunitar și țări terțe.

În cadrul summitului, organizat în perioada 9-10 decembrie la Budapesta de către Consorțiul Maghiar al EEN, au fost abordate provocările prin care trece economia europeană în perioada pandemică, făcute schimb de experiență și bune practici între membrii rețelei EEN. 

Misiunea Centrelor Enterprise Europene Networknimplicit a  ODIMM  în calitate de membru, este de a susține companiile locale să-și extindă afacerile prin oferirea de consultanță de comerț exterior, de a identifica noi piețe de desfacere a produselor/ serviciilor și potențiali parteneri pentru dezvoltarea comună a unor noi afaceri sau finanțatori pentru idei de afaceri, invenții, inovații.