PROGRAMUL DE STAT "PRIMA CASĂ"

Prima Casa logo
Verifică statutul dosarului:

Scopul Programului:facilitarea accesului persoanelor fizice la procurarea unei locuinţe prin contractarea de credite ipotecare garantate parţial de stat. 


Programul este unul național, aplicabil pe întreg teritoriul Republicii Moldova și poartă un caracter social, reprezentat de intervenția statului în procesul de garantare a creditelor.

Organizația pentru Dezvoltarea Antreprenoriatului (ODA) este delegată de către Guvern, prin intermediul Ministerului Finanțelor să emită garanții în numele şi pe contul statului, în favoarea creditorilor (băncilor finanțatoare), care acordă credite ipotecare persoanelor fizice pentru cumpărarea unei locuinţe, acceptate în cadrul Programului.

În corespundere cu prevederile art. 6) pct. (2) din Legea nr.293/2017, Vă informăm că rata maximă a dobânzii anuale la creditele noi acordate, care poate fi aplicată de către bănci în perioada 1 ianuarie 2024 – 30 iunie 2024, va constitui 7,63 % anual și este formată din:

  1. Rata de referință pentru Program publicată de către Banca Națională a Moldovei pentru luna noiembrie 2023 (calculată ca rata medie ponderată a dobânzilor la depozitele noi atrase în valuta națională cu termenul de la 6 la 12 luni) – în mărime de 4,38 %;
  2. Marja maximă de până la 3 p.p.;
  3. Comisionul de garantare de 0,25% anual din soldul creditului, sau 0,5% anual din soldul garanției de stat.


Solicitările de acordare a creditului pentru procurarea locuinţei vor fi înaintate direct creditorilor Programului.

Lista Băncilor Finanțatoare:

1. BC „MOLDINDCONBANK” SA

2. BC „MOLDOVA-AGROINDBANK” SA

3. BC „VICTORIABANK” SA

4. “MOBIASBANCA – OTP GROUP” S.A.

5. BC „EXIMBANK” SA

6. BC „ENERGBANK” SA


Pentru mai multe informații accesați www.primacasa.gov.md

Sau sunați la Linia Verde:
022 22 60 65
022 22 60 53Link-uri utile:

LEGE Nr. 70, din  21.05.2020, privind unele măsuri în vederea implementării   Programului de stat „Prima casă”

REGULAMENTUL de implementare a Programului de stat „Prima casă”,Aprobat  prin Hotărârea Guvernului nr.202, din 28 februarie 2018


Persoana de contact: Olga Chirtoacă, Natalia Crețu